Frederick Biehle Erika Hinrichs viaARCHITECTURE prioritizes space, light, and material so as to offer you the essence of interiority.

 
 Rendering Visualization

Livingspaces

Townhomes and apartments in Manhattan and Brooklyn, homes on Long Island, Shelter Island, and Westchester County, we have designed comfortable and livable environments that aspire to address the art of dwelling.

 Creative Workspace Solutions - fabricated metal panels and colorful acrylic

workspaces

Not-for-profit; publishing; restaurants; fashion including designers, modeling agencies, and retailers; advertising agencies as well as commercial offices- we approach every project with the same sense of spatial care and clarity of detail.

 Render Visualization of interior - custom furniture design and cabinetry

furniture

Free standing or built-in, hard surfaced as well as upholstered, we offer thoughtfully unique custom fabricated furnishings independent of or as a complement to all of our projects.  

 

CONVERSION OF THE TOP TWO FLOORS AND ROOF OF A WEST VILLAGE WALK UP TO PROVIDE LIVING AND WORKING SPACE FOR A YOUNG FILM-MAKER AND HIS FAMILY.

The program requirements were quite brief, simply to open the space and insert the idea of "loft" into the irregular configuration of a century old residential building. But to also include a master bedroom that could be isolated from the rest of the apartment, an interior sanctuary. The concept began by reducing the space to its most essential terms, 3500 square feet on two levels with windows on all four elevations. The interior walls were stripped back to the masonry shell, which was kept exposed along with the heavy timber lintels over the windows. Absolute level was introduced with a new walnut wide plank floor and a lath and plaster ceiling, thus fixing the space's perimeter. Proportionally elongated, the design then interjected distinctively different moments, a series of architectural tableaux that when linked by the sequence of use, could make for a variety of episodic experiences. 

 
 Interior view of duplex designed with custom steel railings. View into the office space featuring wood floors, exposed brick walls, and skylight.
 Interior view from foot of custom steel staircase looking towards the mosaic tiles of the bathroom. Obscured from view by the frosted, opaque glass encased in wood.
 A double-height space looking from the entrance, through the custom steel staircase, into the entire space of the living room. Light pouring in from the second floor skylight isn't compromised. Featuring exposed brickwork, fireplace, and custom staircase treads.
 

A 1949 ESTATE HOME FACING ONTO THE CHAGRIN RIVER IN NORTHERN OHIO RENOVATED FOR A YOUNGER ATHLETIC FAMILY

The project was executed in four phases all intended to deformalize it, opening it to light and movement while still being able to display a growing art collection: The ground floor public spaces including an atrium, formal and informal living rooms, a dining room, study and billiard room. The 2500 sf master bedroom suite including his and her bathroom and dressing rooms, a second study, an exercise area and a bedroom proper with both sitting and art viewing areas. The kitchen with addition and utilitarian spaces - wine cellar, pool changing room and garage entrance. The exterior pool addition with disappearing edge looking over the sloping terrain toward the river.

 
 View looking into the living room towards the fireplace. The opaque glass encased by wood creates a partition of space and a focal point for the screen wall. The minimal, stone fireplace complements the simplicity of the screen.
 View looking in from the front entrance towards the main staircase.
 View looking out towards the garden under the monumental glass skylight. Natural light pours in, illuminating the exposed brickwork in a warm color. 
 View from the bedroom looking out towards the wall partition. Custom vertical screen against the bed further partitions the space without closing it off to light or air.
 Natural light pours in from the monumental skylight which creates its own voided space between the brick columns. The movement of light rays over the course of the day changes the nature of the space.
 

One full and one partial floor in a five story brick manufacturing building in West SOHO reinvented as creative studios, sales offices, and showrooms for a designer/manufacturer of silk fashions.

As the clothing designers pattern must be placed onto the flat surface in order to be cut, so too does the figural pattern of this showroom unfold. Private spaces for each of the two partners can be recognized at opposite lengths by identical bent wood walls. The two exhibition showrooms, the projects physical center and visual focus are always open through the transparency of their steel and glass walls. Ten private office areas form the perimeter. 

 
 Figural patterns of the showroom unfold in the exhibition showroom. The two exhibition showrooms, the projects physical center and visual focus are always open through the transparency of their steel and glass walls.
 Ten private office areas form around the perimeter of the showroom. Strategic cuts are made in the wood partition walls in order to focus the view as well as juxtapose the sheer size of the wall with thin, careful incisions.
conference 2_edit.jpg
 

A FULL FLOOR LOFT ON LOWER BROADWAY FOR A YOUNG COUPLE WITH TWO CHILDREN AND A COLLECTION OF MODERN FURNITURE.

The design was intentionally minimal emphasizing the layered planes that apportion and subdivide the space. The nature of materials became a focus- rosewood paneling in the living-dining area, and teak in the bedroom. the plaster vaults of the ceiling were allowed to continue through and the bathrooms were considered as variations of white on white.

 
 The teak wall of the bedroom works together with a white museum zephyr bench and George Nakashima cherry headboard.
 The vaulted ceiling appears to disappear until the light casts exaggerated shadows across the length of the space from bedroom to living room.
 View looking towards the rosewood panels in the kitchen. Details of the screen on the left proves that formally: repetition of familiar elements is anything other than boring and functionally: divides the space providing a clear distinction between the dining and living area.
 

14TH FLOOR SOUTH FACING APARTMENT IN THE THIRD OF THREE RICHARD MEIER TOWERS ON THE FAR WEST SIDE OF GREENWICH VILLAGE.

A project of discreet  interventions with furniture and cabinetry to offset the overwhelming whiteness of being. A deep red Venetian plaster wall greets ones arrival and extends the length of the space to the open living room. Easels and wall panels are set up to accommodate an ever changing collection of contemporary painting. 

 
 A project of discreet  interventions with furniture and cabinetry to offset the overwhelming whiteness of being. A deep red Venetian plaster wall greets ones arrival and extends the length of the space to the open living room. Easels and wall panels are set up to accommodate an ever changing collection of contemporary painting. 
 A project of discreet  interventions with furniture and cabinetry to offset the overwhelming whiteness of being. A deep red Venetian plaster wall greets ones arrival and extends the length of the space to the open living room. Easels and wall panels are set up to accommodate an ever changing collection of contemporary painting. 
 View from the dining room towards the kitchen. The staggered appearance of the custom cabinetry and shelving are conceptually similar to the easels; cycling through and accomodating the ever changing collection of art objects.    
 

COMPLETE MAKEOVER OF AN EXISTING INDOOR POOL AND TENNIS COURT FACILITY TO INCLUDE A FULL KITCHEN AND GUEST BEDROOM SUITE, AND SUPPORTING FACILITIES OF SAUNA, STEAMROOM, WEIGHTROOM, AND JACCUZZI.

Liked by tunnel from the main house, the primary space is the indoor pool, surrounded by 10 sliding doors and resurfaced in an aggregated mosaic glass tile. All other spaces are extensions to it, including the outdoor terrace that overlooks the nearby Chagrin River.

 Liked by tunnel from the main house, the primary space is the indoor pool, surrounded by 10 sliding doors
 View from the jaccuzzi to the outdoor terrace that overlooks the nearby Chagrin River in Ohio.
 SUPPORTING FACILITIES OF SAUNA, STEAMROOM,   Liked by tunnel from the main house, the primary space is the indoor pool, surrounded by 10 sliding doors and resurfaced in an aggregated mosaic glass tile. The supporting facilities of sauna, steam room, and weight room were built as extensions. The walls were resurfaced in an aggregated mosaic glass tile.
 

AN ARTS FUNDING NOT-FOR PROFIT WITH 20 EMPLOYEES WILLING TO SHARE PRIVATE OFFICES AS A WAY TO GAIN MORE COMMUNAL SPACE FOR CONFERENCE ROOMS, FORMAL MEETING ROOMS AND INFORMAL GATHERING RELOCATED TO A FULL 17TH FLOOR IN OF AN OFFICE TOWER ON MAIDEN LANE JUST OFF OF BROADWAY IN LOWER MANHATTAN.

With windows on all four sides of the floor, the intention was to emphasize the loftyness of the space by allowing for repeated moments of visual access to the exterior windows. interior walls have multiple doors (all sliding pocket) and windows. the central conference room is punctuated by 8 openings and can be subdivided. There is a large screening room for films and presentations adjacent to the library.

 The library is open to artists to stop by and use.
 Each cabinet and shelving unit was carefully designed built-in in order to prioritize space.
 The gradient pattern on the sliding door was computationally designed and controlled. Various parametric constraints such as proximity of holes, material allowance, and resolution showed variation in clarity of image.
 

A FAMILY TOWNHOUSE ON THE UPPER WEST SIDE GOES THROUGH FIVE PHASES OF WORK TO ACHIEVE THE PERFECT RESIDENCE.

Beginning with a glass and stainless steel balcony suspended over the rear garden, the project was one of progressively altering and modernizing the character of what had been a 1960s renovation to a turn-of-century classic townhouse. The last phase was the most extensive, removing the street level rental unit and opening the ground floor directly to the garden for dining, cooking and lounging.

 Details of the screen wall against the stair provide a clever solution to space separation.The dining area can be seen with its staggered display shelving units. Graypants Studio Lighting
 A monumental stone fireplace clad in six St. Laurent stone slabs with custom shelving adjacent on both sides of the fireplace provides additional storage.
  Looking across the diningroom with its paneled partition wall toward the Leicht Kitchen and rear garden. Graypants Studio Lamp